بواسیر عفونی چیست؟علائم و خطرات عفونت هموروئید+تشخیص و درمان

علائم عفونت هموروئید در لحظه‌ای اتفاق می‌افتند که بیماری به سطح جدی خود رسیده است و می‌تواند خطرآفرین باشد. علائم بواسیر داخلی یا خارجی پیش از عفونت، با اقدامات ساده پزشکی، درمان‌های خانگی و مصرف داروهای آنتی‌هموروئید قابل رفع هستند؛ اما با عدم درمان، علائم بواسیر عفونی تشدید می‌شوند و در معرض خطراتی همچون خونریزی توقف‌ناپذیر، یبوست، آبسه و شقاق مقعدی، سرایت عفونت به اندام‌های حیاتی، سرایت عفونت به خون و در نهایت مرگ قرار می‌گیرید. بنابراین در صورت عفونی شدن بواسیر، اولین کاری که باید بکنید مراجعه به پزشک و مرکز لیزر بواسیر است.

اگر به هموروئید عفونی مبتلا شده‌اید، همچنان در بین روش‌های جراحی و غیرجراحی، راهکارهای موثری برای درمان آن وجود دارد. ما به همین هدف این مقاله را می‌نویسیم. در این مقاله، علائم شایع بواسیر عفونی و راه‌های رفع آن توضیح داده شده است تا از تمام خطرات این بیماری طاقت‌فرسا به‌دور باشید.

 

تماس با دکتر
برای درمان بواسیر عفونی
با پزشک متخصص تماس بگیرید

چه عواملی خطر عفونی شدن بواسیر را افزایش می‌دهند؟

بسیاری از افراد که به هموروئید مبتلا شده‌اند، علائم خفیفی را تجربه می‌کنند و به درد، خونریزی، التهاب و عفونت شدید دچار نمی‌شوند. البته این به این معنا نیست که با عدم درمان، احتمال تشدید این‌ها وجود ندارد! بسیاری دیگر از افراد نیز در همان روزهای ابتدایی ابتلا به بواسیر، با التهاب، خونریزی و در نهایت عفونت مواجه می‌شوند و باید که سریعاً برای مهار خونریزی و عفونت به پزشک مراجعه کنند. عواملی متعددی در عفونی شدن بواسیر دخیل هستند و می‌توانند خطر تشدید عفونت را افزایش دهند. مبتلایان به هموروئید نیز باید تا حد امکان از آن عوامل دوری کنند تا با تسکین عفونت، سایر علائم نیز به‌تدریج کاهش پیدا کنند. به‌طور کلی تحت فشار بودن عروق خونی مقعدی، اساسی‌ترین دلیل تشدید عفونت است و افراد باید با اقداماتی از تحت فشار بودن مقعد جلوگیری کنند. در ادامه عوامل موثر در ایجاد بواسیر عفونی را توضیح می‌دهیم.

یبوست و اسهال

در صورت ابتلا به یبوست، مدفوع سفت می‌شود و فرد مجبور است که برای اجابت مزاج فشار زیادی به رگ‌های خونی اطراف مقعد وارد کند. این فشار بیش از حد، نقطه آغاز عفونی شدن بواسیر است. با کشیدگی و التهاب رگ‌های خونی مقعد علائم بواسیر پیشرفت می‌کند و فرد درد و خونریزی بیشتری را تجربه می‌کند. افزایش خونریزی و درد نیز خطر عفونت را افزایش می‌دهد. از طرفی دیگر، اسهال نیز می‌تواند موجب تشدید علائم بواسیر و عفونت آن شود. در مواردی که فرد مبتلا به بواسیر، به اسهال دچار می‌شود، مدت طولانی‌تری در توالت می‌ماند و با تحریک و التهاب رگ‌های خونی مقعد و همچنین آسیب زدن به بافت‌ها خطر عفونت بواسیر را افزایش می‌دهد.

رژیم غذایی ناسالم و بدون فیبر

رژیم غذایی ناسالم به‌صورت مستقیم می‌تواند موجب به تشکیل بواسیر عفونی شود. مواد غذایی کم‌فیبر و پرچرب در کنار غذاهای فرآوری‌شده، خطر ابتلا به یبوست را افزایش می‌دهند و یبوست نیز عفونت بواسیر را به‌دنبال دارد. همچنین غذاهای تحریک‌کننده مانند غذاهای تند و پرادویه روده و مقعد را تحریک می‌کنند و علائم بواسیر، مانند سوزش، خونریزی، التهاب و عفونت را تشدید می‌کنند. علاوه بر این، کم‌آبی بدن به‌همراه مصرف زیاد غذاهای شور مانند فست‌فودها التهاب را افزایش می‌دهد و موجب خطر عفونت می‌شود. نوشیدنی‌ها و مواد حاوی کافئین نیز یکی دیگر از عوامل خطر ابتلا به یبوست و در نهایت هموروئید عفونی هستند.

عدم مصرف مایعات کافی

با کم‌آبی بدن و عدم مصرف مایعات کافی، مدفوع خشک و سفت می‌شود و فردی که به بواسیر مبتلا است، مجبور است هنگام دفع فشار زیادی به مقعد خود وارد کند. مصرف آب کافی به نرم شدن مدفوع و افزایش حجم آن کمک می‌کند و همین امر تسهیل حرکات روده را در پی دارد. در شرایطی که بدن آب کافی نداشته باشد، عملکرد دستگاه گوارش مختل می‌شود و علاوه بر عفونت بواسیر، احتمال بروز عفونت در سایر اندام‌های بدن نیز به‌شدت افزایش پیدا می‌کند.

بی‌تحرکی فیزیکی و اضافه وزن

با بی‌تحرکی حرکات روده تضعیف می‌شوند و همین امر احتمال عفونت را بیشتر می‌کند. علاوه بر این، زمانی که فرد فعالیت و تحرکی کمی در طول روز دارد، بدین معنا است که زمان زیادی را در حالت نشسته می‌گذارند. همان‌طور که می‌دانید نشستن طولانی‌مدت یکی از اصلی‌ترین عوامل تشدید علائم بواسیر همچون عفونت است. همچنین، بی‌تحرکی تاثیرات منفی زیادی در سیستم گردش خون می‌گذرد و با کاهش جریان خون، مشکلات گوارشی و افزایش احتمال ابتلا به هموروئید عفونی را به‌دنبال دارد. از طرف دیگر، بی‌تحرکی اضافه وزن و چاقی را به‌همراه خواهد داشت که خود دلیل بر عفونی شدن بواسیر است. با اضافه وزن، فشار بیشتری به مقعد وارد می‌شود. علاوه بر این، فرد دچار به اضافه وزن با مشکلات گوارشی زیادی دست و پنجه نرم می‌کند و همین امر زمینه را برای بروز عفونت شدید و سرایت آن به سایر اندام‌های داخلی فراهم می‌کند.

رابطه مقعدی

بدیهی است زمانی که باید برای جلوگیری از تشدید علائم بواسیر، از حداقل فشار بر مقعد جلوگیری کرد، رابطه مقعدی خطرات تشدید درد، خونریزی، التهاب و عفونت را چندین برابر افزایش می‌دهد. رابطه نقعدی فشار زیادی به عروق خونی وارد می‌کند و تورم و التهاب را افزایش می‌دهد که خود دلیلی محکم در عفونی شدن هموروئید است.

مقعد برخلاف واژن، خاصیت روان‌کنندگی و ارتجاعی ندارد و در هنگام رابطه مقعدی، مقعد تحت فشار و اصطکاک زیادی قرار می‌گیرد و احتمال آسیب‌دیدگی زیاد است. علاوه بر این، بافت‌های نازک و حساس مقعد ممکن است در هنگام رابطه آنال دچار پارگی شوند و از این طریق افزایش خونریزی و عفونت را در پی داشته باشد. این پارگی می‌تواند زمینه ورود باکتری‌ها را به بدن فراهم کند. باکتری‌هایی که به‌طور طبیعی در مقعد یافت می‌شوند، در صورت آسیب‌دیدگی بافت‌ها به داخل بدن نفوذ می‌کنند و به عفونت‌های جدی منجر شوند که حتی در هنگام دفع احتمال آن وجود دارد. همچنین گفتنی است که رابطه آنال خطر ابتلا به بیماری‌های مقاربتی را در پی دارد که خود می‌توانند دلیلی بر ایجاد بواسیر عفونی باشند.

کهولت سن

با افزایش سن، بافت‌هایی که رگ‌های خونی را تشکیل داده‌اند و ضعیف و کشیده می‌شوند و در برابر فشار و تحریک مقاومت خود را از دست می‌دهند. فشارهای ناشی از یبوست و زور زدن هنگام دفع، رگ‌ها را متورم می‌کند و فرد را بیش از پیش در معرض هموروئید و عفونت آن قرار می‌دهد. به همین دلیل است که اغلب سالمندانی که به بواسیر مبتلا می‌شوند، عفونت شدید آن را نیز تجربه می‌کنند.

با افزایش سن، افراد مجبور می‌شوند که تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنند تا جایی که رژیم غذایی آن‌ها نسبت به رژیم غذایی‌شان در سال‌های جوانی بسیار متفاوت است. این تغییر در رژیم غذایی که در اغلب سالمندان با بی‌تحرکی بدنی همراه است، خطر یبوست را به‌مقدار زیادی افزایش می‌دهد و زمینه را برای بروز بواسیر عفونی فراهم می‌کند. کاهش فعالیت بدنی و نشستن طولانی‌مدت به طرق مختلف مقعد را تحت فشار قرار می‌دهد و موجب به بروز عفونت‌ هموروئیدی می‌شود. علاوه بر این، بسیاری از داروهایی که سالمندان مصرف می‌کنند، ممکن است مصرف آن‌ها برخی عوارض جانبی مانند یبوست را به‌همراه داشته باشند. داروهای ضدافسردگی، داروهای فشارخون و تعدادی از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، حرکات روده‌ها را مختل می‌کنند و خطر علائم عفونت هموروئید را افزایش می‌دهند.

آبسه، شقاق و فیستول مقعدی

در این بخش به‌طور مجزا و جامع، خطرات دچار شدن به آبسه مقعدی، شقاق مقعدی و فیستول مقعدی را توضیح می‌دهیم و شرح می‌دهیم که این مشکلات چگونه باعث تشدید عفونت بواسیر می‌شوند. پس، ادامه متن را بخوانید:

  • آبسه مقعدی: در اثر انسداد غدد مقعدی توسط باکتری‌هایی مانند استافیلوکوک و اشرشیاکولی، آبسه مقعدی ایجاد می‌شود. همچنین شکاف‌های ایجادشده در مقعد می‌توانند مسیر ورود باکتری‌ها را باز کنند و منجر به آبسه مقعدی شوند. آبسه منجر به افزایش فشار به مقعد و تحت فشار بودن بواسیر می‌شود و با درد، خونریزی و عفونتی بیشتری همراه است
  • شقاق مقعدی: شقاق مقعدی یا فیشر، به زخم یا شکاف در مقعد اطلاق می‌شود. فیشر می‌تواند باعث افزایش خونریزی و درد شود و در صورت عدم درمان فرد را به عفونت شدید دچار می‌کند. عفونت شقاق مقعدی خود می‌تواند به آبسه منجر شود که تشدید علائم بواسیر را به‌همراه دارد
  • فیستول مقعدی: فیستول کانال‌های غیرطبیعی بین مقعد و پوست اطراف آن است. در نتیجه آبسه درمان‌نشده فرد به احتمال زیاد به فیستول مبتلا می‌شود. فیستول‌ها که باعث تجمع مکرر باکتری و عفونت در مقعد می‌شود، عفونت شدید بواسیر را به‌همراه دارد

مشکلات سیستم ایمنی

با مشکلات سیستم ایمنی، بدن توان دفاعی خود را تا حد زیادی از دست می‌دهد. برای مثال، مبتلایان به HIV و دیابت، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به عفونت‌های مقعدی و بواسیر عفونی قرار دارند. این بیماری توان دفاعی بدن را در مقابله با این عفونت‌ها کاهش می‌دهد و بدن دیگر نمی‌تواند عفونت‌ها را براند و زمینه‌ساز بروز عفونت‌های ثانویه می‌شود. همچنین، در هنگامی که جریان خون در مقعد محدود شود، تجمع باکتری‌ها و ایجاد عفونت بیشتر اتفاق می‌افتد. چاقی و بیماری‌های التهاب روده‌ای می‌توانند موجب به کاهش جریان خون و افزایش خطر عفونت‌های شدید هموروئیدی شوند.

تفاوت عفونت هموروئید داخلی و هموروئید خارجی

هموروئید داخلی در داخل رکتوم و بالای خط دندانه‌ای ایجاد می‌شود. به‌دلیل عدم وجود اعصاب حسی درد در این ناحیه، افرادی که به بواسیر داخلی مبتلا هستند، اغلب درد کمی را احساس می‌کنند و بیشتر با خونریزی مواجه هستند که برای بروز عفونت بواسیر کافی است. بواسیر خارجی اما در زیر پوست اطراف مقعد تشکیل می‌شود و برخلاف بواسیر داخلی، درد زیادی را به بیمار تحمیل می‌کند. در بواسیر خارجی نیز احتمال التهاب، خونریزی و عفونت زیاد است. بواسیر داخلی می‌تواند به پرولاپس منجر شود که بسیار دردناک است. در این حالت رگ‌های خونی متورم که در مقعد وجود دارند از موقعیت سابق خود خارج می‌شوند. این وضعیت رگ‌ها و دیواره‌های سیاهرگ‌ها را تحت فشار زیادی قرار می‌دهد و با درد زیادی همراه است.

علاوه بر این‌ها، هموروئید خارجی از نوع ترومبوزه که لخته خونی است که داخل ورید هموروئیدی تشکیل می‌شود و موجب به مسدود شدن جریان خون در مقعد می‌شود، علاوه بر این‌که با تشدید عفونت بواسیر همراه است و بسیار دردناک و آزاردهنده نیز می‌باشد. این وضعیت که معمولاً به‌دلیل افزایش فشار به وریدهای رکتوم اتفاق می‌افتد، خونریزی شدید به‌رنگ تیره دارد، باعث تشکیل توده‌های آبی‌رنگ یا بنفش‌رنگ کبود در مقعد می‌شود و ممکن است با آبسه چرکی و عفونت شدید همراه باشد که احتمال تب را بالا می‌برد. به‌طور کلی هموروئید را بر حسب شدت علائم آن همچون عفونت، می‌توان در چهار درجه تقسیم‌بندی کرد.

در ادامه چهار درجه بواسیر را شرح می‌دهیم:

  • هموروئید درجه 1: در اطراف مقعد هیچ‌گونه بیرون‌زدگی مشاهده نمی‌شود و ممکن است با خونریزی خفیف و احتمال اندک عفونت همراه باشد
  • هموروئید درجه 2: در حین دفع و فشار به مقعد، احتمال بیرون‌زدگی بواسیر و مقعدی افزایش می‌یابد و فرد در معرض تشدید علائم و عفونت بیشتر قرار می‌گیرد. در این درجه اگر بیرون‌زدگی رخ دهد یا خودبه‌خود به داخل برمی‌گردد
  • هموروئید درجه 3: بواسیر در هنگام دفع، نشستن طولانی‌مدت و فشار به رگ‌های خونی مقعد، بیرون می‌زند و فرد را به تشدید علائم، درد شدید، خونریزی و عفونت دچار می‌کند. در این درجه، بیرون‌زدگی خودبه‌خود به داخل برنمی‌گردد و پزشک باید چاره‌ای بیندیشد.
  • هموروئید درجه 4: هموروئید در درجه آخر، دائماً بیرون از مقعد است و خودبه‌خود یا با فشار دست به داخل برنمی‌گردد. در این درجه احتمال نیاز به جراحی وجود دارد؛ چرا که فرد احتمالاً با خونریزی و عفونت شدید مواجه است

ارتباط هموروئید با عفونت های جنسی و زگیل

بواسیر با عفونت‌های جنسی ارتباطی دیرینه و پیچیده دارد. یکی از عواملی که می‌تواند خطر بواسیر عفونی را تا چندین برابر افزایش دهد، رابطه جنسی مقعدی است. اما رابطه جنسی مقعدی می‌تواند خطر ابتلا به عفونت‌های جنسی را نیز تا حد زیادی افزایش دهد. چرا که مقعد ناحیه‌ای باکتریایی و عفونی است و مستعد انتقال بیماری‌های مقاربتی مانند HIV، سوزاک، کلامیدیا، تبخال و زگیل است. زگیل تناسلی و زگیل مقعدی از مشکلاتی هستند که ممکن است همزمان با ابتلا به بواسیر ایجاد شوند. عفونت‌های جنسی می‌توانند باعث درد و التهاب زیاد در مقعد شوند و خود منجر به تحریک بواسیر و تشدید عفونت آن شوند.

ارتباط بواسیر با عفونت‌های جنسی، تنها نشان‌دهنده اهمیت رعایت بهداشت و سلامت جنسی است. افرادی که به بواسیر مبتلا هستند یا سابقه ابتلا به این بیماری را دارند، باید از رابطه آنال خودداری کنند تا از تشدید علائم، خونریزی و عفونت شدید و عود مجدد بیماری پیشگیری کنند. خراش‌ها و خونریزی‌های مقعدی می‌توانند زمینه‌ساز عفونی شدن هموروئید و رشد انواع باکتری‌ها و قارچ‌ها باشد. زگیل مقعدی توسط ویروس HPV در مقعد ایجاد می‌شوند که در صورت عدم درمان بیشتر می‌شوند و ممکن است با عفونت نیز همراه باشند.

نقش جریان خون مقعد در ابتلا به عفونت بواسیر

برخلاف آن‌چه عموم مردم فکر می‌کنند، جریان خون نقش بسیار پررنگی در احتمال ابتلا به بواسیر عفونی دارد. جریان خون در مقعد با عواملی مانند فشار زیاد در هنگام دفع، نشستن طولانی‌مدت، رابطه مقعدی و … تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در اثر این فشارها، عروق خونی کشیده و ملتهب می‌شوند و فرد را در معرض ابتلا به بواسیر و در صورت ابتلا، در خطر تشدید علائم قرار می‌دهد. حالا، زمانی که عروق خونی ملتهب و متورم می‌شوند، احتمال خونریزی شدید فراوان است. این خونریزی معمولا به‌رنگ روشن است و اغلب هنگام دفع اتفاق می‌افتد. لازم به‌ذکر است که مقعد محیط مناسبی را برای رشد باکتری‌ها فراهم می‌کند و وجود ترشحات مخاطی یا خون در مقعد، به‌احتمال فراوان عفونت هموروئید را در پی دارد. بیماری‌ها و مشکلاتی مانند دیابت، بیماری کرون، تنگی عروق و لخته شدن خون می‌توانند منجز به کاهش جریان خون شوند و عفونی شدن بواسیر را به‌دنبال داشته باشند.

بواسیر عفونی در بیماران مبتلا به ویروس HIV

رابطه جنسی مقعدی یکی از محتمل‌ترین راه‌های انتقال ویروس HIV و ابتلا به ایدز است. حالا اگر فرد به بواسیر مبتلا باشد یا سابقه ابتلا به بواسیر را داشته باشد، با وجود زخم، آسیب‌دیدگی و بافت معیوب، احتمال انتقال HIV چندین برابر افزایش می‌یابد. افرادی که به بواسیر یا شقاق مقعدی مبتلا هستند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به HIV قرار دارند. حالا اگر فردی همزمان به این دو بیماری مبتلا شود، ضعف سیستم ایمنی بدنی شدید و عفونت و خونریزی توقف‌ناپذیر را تجربه می‌کند که تنها راه توقف آن جراحی است. اما متاسفانه این فرد قادر به جراحی نیست؛ چرا که نقص سیستم ایمنی ناشی از ابتلا به ایدز، او را در برابر عفونت و عوارض جراحی آسیب‌پذیر کرده است.

عفونت بواسیر در بارداری

در دوران بارداری بدن در معرض تغییرات فیزیکی و هورمونی قرار دارد و این امر می‌تواند بواسیر را به یکی از مشکلات شایع در این دوران تبدیل کند. با رشد جنین در رحم، به رگ‌های خونی مقعد فشار بیشتری وارد می‌شود و موجب التهاب و تورم رگ‌ها می‌شود. علاوه بر این، تغییرات هورمونی و تغییرات رژیم غذایی می‌تواند خطر ابتلا به یبوست را افزایش دهد و همین امر می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به بواسیر باشد. کم‌تحرکی و اضافه وزن در دوران بارداری نیز می‌تواند فشار بیشتری به مقعد وارد کند و افراد را در معرض گرفتاری به درد و عفونت بواسیر قرار دهد. اما آیا هموروئید در بارداری خطرناک است؟

در صورت ابتلا به بواسیر، زنان باردار باید هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنند و بسیار حیاتی است که از خوددرمانی و مصرف خودسرانه هر دارویی خودداری کنند. معمولاً پزشک در دوران سعی می‌کند با دارو و تنظیم رژیم غذایی فرد برای درمان بواسیر اقدام کند. پزشک تا حد امکان سعی خواهد کرد که برای درمان بواسیر از روش‌های تهاجمی استفاده نکند و در صورت نیاز روش‌های کم‌تهاجمی و درمان‌های خانگی را توصیه کند.

 

تماس با دکتر
برای درمان بواسیر عفونی
با پزشک متخصص تماس بگیرید

ارتباط عفونت بواسیر با بیماری‌های التهابی روده

ارتباطات زیادی بین عفونت بواسیر و بیماری‌های التهابی روده (IBD) وجود دارد. به‌ویژه افرادی که به بیماری کرون مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطر عفونت بواسیر قرار دارند. دو نوع اصلی بیماری‌های IBD که شامل کرون و کولیت زخمی هستند، باعث التهاب مزمن در دستگاه گوارش می‌شوند. علائم این بیماری‌ها شامل درد شکم، یبوست، اسهال، اسهال خونی، کاهش وزن و ضعف و خستگی مفرط است. دلیل این‌که بیماران مبتلا به IBD بیشتر در معرض ابتلا به عفونت بواسیر قرار دارند، فشارهای مکرری است که به‌علت اسهال یا یبوست مزمن به رگ‌های خونی مقعد وارد می‌شود. بیماری‌های التهاب روده‌ای و بواسیر، هر دو می‌توانند باعث خونریزی مقعدی شوند و در بسیاری از موارد، فقط پزشک می‌تواند آن‌ها را به‌درستی تشخیص دهد و از ابتلا شدن به دیگری جلوگیری کند.

عفونت هموروئید در افراد چاق

افرادی که اضافه وزن دارند، با فشار بیشتری به رگ‌های خونی مقعد مواجه هستند. این فشار تورم و گشاد شدن رگ‌های خونی را در پی دارد که به تشدید عفونت هموروئید منجر می‌شود. حتی اگر فردی سابقه ابتلا به بواسیر و درمان آن را داشته باشد، با اضافه وزن در معرض خطر عود مجدد بیماری قرار دارد. علاوه بر این، چاقی نشان‌دهنده رژیم غذایی نادرست فرد است و رژیم غذایی خود نیز دلیل محکمی بر عفونی شدن بواسیر است. کم‌تحرکی نیز که یکی از شاخصه‌های افراد مبتلا به چاقی است، خطر تشدید عفونت را بیشتر می‌کند. نشستن طولانی‌مدت نیز در این امر تاثیرگذار است.

روش‌های تشخیص بواسیر عفونی

در مراحل ابتدایی بیماری پزشک می‌تواند با معاینه بصری، بواسیر را تشخیص دهد و نوع آن، شدت آن و میزان عفونت آن را مشخص کند. پزشک مقعد را به‌دقت بررسی می‌کند تا وجود هر گونه تورم یا تغییر رنگ را بررسی کند. خصوصاً بواسیر خارجی معمولاً به‌راحتی قابل مشاهده است و بواسیر داخلی نیازمند بررسی دقیق‌تر و تخصصی است. علاوه بر معاینه بصری، راهکار معاینه دیجیتال رکتوم نیز وجود دارد که در آن پزشک با انگشت خود سعی در معاینه داخل راست روده را دارد. این معاینه به پزشک کمک می‌کند تا بتواند هر گونه ناهنجاری توده‌ای یا هموروئید را تشخیص دهد و درصد عفونی بودن آن را اعلام کند.

علاوه بر این‌ها، روش‌های آنوسکوپی، سیگموئیدوسکوپی و کولونوسکوپی که روش‌های دقیق‌تری هستند، می‌توانند به تشخیص و درمان به‌موقع هموروئید کمک کنند. در روش آنوسکوپی، پزشک لوله‌ای کوچک به‌نام آنوسکوپ را داخل کانال مقعد می‌کند تا امکان مشاهده دقیق بافت‌های داخلی وجود داشته باشد و مشخص کردن میزان خطر خونریزی و عفونت امکان‌پذیر باشد. در برخی موارد، پزشک با معاینه‌های دیگر، به وجود بواسیر مشکوک می‌شود و احتمال مشکلات گوارشی را می‌دهد. در این مواقع، معمولاً از روش‌های سیگموئیدوسکوپی و کولونوسکوپی استفاده می‌شود که شامل وارد کردن یک لوله انعطاف‌پذیر با دوربین به داخل رکتوم است. در این روش، می‌توان به دقیق‌ترین حالت رکتوم و کولون تحتانی را مورد بررسی قرار داد.

چه باکتری‌هایی در عفونت هموروئید نقش دارند؟

بواسیر عفونی می‌تواند به‌طور مستقیم به‌دلیل باکتری‌ها و قارچ‌ها ایجاد شود. در ادامه به برخی از متداول‌ترین باکتری‌هایی که ممکن است منجر به عفونت هموروئید شوند، اشاره می‌کنیم و مکانیسم آن‌ها را توضیح می‌دهیم:

  • باکتری‌های روده‌ای: باکتری‌هایی که معمولاً در روده یافت می‌شوند می‌توانند در زمان آسیب‌دیدگی یا ملتهب بودن مقعد، به بافت‌های آسیب‌دیده نفوذ کنند. عفونت‌هایی که این باکتری‌ها در پی دارند می‌توانند منجر به تشکیل آبسه مقعدی شود
  • باکتری‌های پاتولوژیک: برخی از باکتری‌ها مانند استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی، در صورت وجود زخم و آسیب‌دیدگی در مقعد، عفونت شدید بواسیر را در پی داشته باشند. این باکتری‌ها از طریق تماس با مواد آلوده و قرار گرفتن در محیط آلوده وارد بدن شوند
  • عفونت‌های قارچی: رشد قارچ در مقعد، می‌تواند شرایط لازم را برای ورود باکتری‌هایی که منجر به عفونت می‌شوند، فراهم کند. عفونت‌های باکتریایی، از اساسی‌ترین نقش‌ها را در ایجاد بواسیر عفونی و تشدید علائم دارند

راهکارهای درمانی عفونت هموروئید

درمان موفقیت‌آمیز عفونت هموروئید، مشروط به تشخیص وبه‌موقع، مراجعه به‌موقع و عدم خوددرمانی است. روش‌های مختلفی از روش‌های دارویی، جراحی، غیرجراحی و خانگی برای درمان و کاهش عفونت هموروئید وجود دارند که پزشک با توجه به شدت علائم و وضعیت عمومی بدن شما، از آن‌ها برای دور کردن خطرات بواسیر عفونی استفاده می‌کند. درمان‌های دارویی  شامل آنتی‌بیوتیک‌ها، مسکن‌ها و پمادهای موضعی است. از آنتی‌بیوتیک‌هایی که پزشکان تجویز می‌کنند می‌توان به داکسی‌سایکلین، سیپروفولکساسین، آموکسی‌سیلین و … اشاره کرد. مسکن‌های مناسب نیز شامل ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن است و برای کاهش التهاب نیز مناسب هستند. پمادهای موضعی هیدروکورتیزون، مترونیدازول و پمادهای حاوی لیدوکائین نیز برای کاهش علائم و عفونت مصرف می‌شوند.

حمام سیتز (آب گرم)، کمپرس سرد، استفاده از روغن‌های گیاهی و … نیز برخی از درمان‌های خانگی هستند که می‌توانند در موارد خفیف بواسیر موثر باشند و در موارد دیگر، برای تسکین موقتی درد توصیه شوند. روش‌های جراحی نیز شامل هموروئیدکتومی، رابربند، لیزردرمانی و … هستند. در مواردی که عفونت شدید در بافت‌های اطراف گسترش پیدا کرده باشد، پزشک احتمالاً توصیه به جراحی سنتی هموروئید یا هموروئیدکتومی می‌کند. رابربند با کش پلاستیکی نیز به‌منظور قطع خونرسانی به بافت هموروئیدی استفاده می‌شود که باعث خشک شدن بواسیر و افتادن آن می‌شود. لیزردرمانی نیز به‌عنوان یک روش کم‌تهاجمی و موثر، امروزه نسبت به جراحی سنتی خواهان بیشتری دارد و در درمان بواسیر عفونی خفیف بهترین گزینه است.

ارتباط عفونت و افزایش سن

با افزایش سن احتمال ابتلا به عفونت هموروئید افزایش می‌یابد. بافت‌های بدن سالمندان، به‌ویژه در مقعد، ضعیف‌ و آسیب‌پذیر شده است. این تغییرات بافتی با کاهش الاستیسیته و پاره شدن الیاف کلاژن همراه است که می‌تواند منجر به جابه‌جایی و التهاب بالتشک‌های مقعدی شود. علاوه بر این، یکی از شایع‌ترین مشکلاتی که افراد مسن با آن درگیر هستند، یبوست است. همان‌طور که گفته شد، یبوست یکی از اصلی‌ترین دلایل عفونی شدن هموروئید است. تغییرات رژیمی که با افزایش سن به‌تدریج اتفاق می‌افتند منجر به افزایش خطر ابتلا به یبوست و بواسیر عفونی می‌شود. بنابراین سالمندان برای دوری از این خطرات، باید به‌طور منظم میوه و سبزیجات که منابع غنی فیبر هستند را مصرف کنند.

بواسیر در بیماران دچار اسهال

اسهال نیز درست مانند یبوست، رگ‌های خونی مقعد را تحت فشار قرار می‌دهد. اسهال مکرر و مزمن، با نشستن طولانی‌مدت در توالت، می‌تواند به‌طور مستقیم خطر ابتلا به بواسیر عفونی را افزایش دهد. همچنین افرادی که به سندرم روده تحریک‌پذیر مبتلا هستند، معمولاً به‌طور متناوب به اسهال و یبوست دچار می‌شوند. بدیهی است که این افراد بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به هموروئید عفونی قرار دارند.

خطر عفونت بواسیر با نشستن طولانی‌مدت

همان‌طور که گفته شد، نشستن طولانی‌مدت، به‌دلیل وارد شدن فشار بیش از حد به مقعد، می‌تواند از اصلی‌ترین دلایل ابتلا به بواسیر عفونی باشد. با تورم و التهاب رگ‌های دیواره مقعد، رگ‌ها حالت واریسی پیدا می‌کنند و فرد را با علائم طاقت‌فرسایی همچون خونریزی و درد مواجه می‌کنند. علاوه بر فشار، کاهش جریان خون در لگن و پاها، از دیگر عوارض نشستن طولانی‌مدت است. این امر موجب به تجمع خون در مقعد می‌شود و تشدید علائم و افزایش احتمال تورم و عفونت را به‌دنبال دارد.

درصد زیادی از زنان و مردان، در محل‌های اداری مشغول به کار هستند و مجبور هستند چندین ساعت در روز را در حالت نشسته بگذرانند. این حقیقت، یکی از اساسی‌ترین دلایل شیوع روزافزون بواسیر و عفونت آن است. توصیه می‌شود که برای کاهش فشار به رگ‌های خونی مقعد از بالشتک‌های دوناتی که در مرکزشان سوراخ وجود دارد استفاده کنید.

 

تماس با دکتر
برای درمان بواسیر عفونی
با پزشک متخصص تماس بگیرید

سخن پایانی

بواسیر عفونی که نشان‌دهنده خطرناک شدن درجه بیماری است، باید سریعاً تشخیص داده شود و با روش‌های درمانی تخصصی رفع شود. زمانی که به فرد به عفونت بواسیر مبتلا می‌شود، نشان‌دهنده این است که او بیماری را با خونریزی زیاد تجربه می‌کند. خونریزی و عفونت، دو دلیل اصلی مرگ‌ومیر بر اثر علائم بواسیر و عوارض عدم درمان و درمان خودسرانه هستند. بواسیر در مراحل ابتدایی، عفونی نیست و با اقدامات پزشکی و حتی درمان‌‎های خانگی قابل کنترل است. اما با عدم درمان پیشرفت می‌کند و عفونی می‌شود؛ در این لحظه است که درمان بواسیر به کار حساس‌تر و پیچیده‌تری تبدیل می‌شود. البته، راه‌هایی برای درمان کامل عفونت هموروئید نیز وجود دارد؛ اما مجدداً درصد موفقیت‌آمیز بودن روش‌های درمانی، به اقدام فوری افراد بستگی دارد.

ما در کلینیک دکتر کولو، به همین خاطر کنار شما هستیم. تا بواسیر به بیماری ساده‌تری تبدیل شود و بتوانید تمام نگرانی‌ها و ترس‌ها از پیشرفت علائم هموروئید را کنار بگذارید. با مراجعه به ما و برخورداری از تجهیزات پیشرفته و مهارت پزشکان، درمان و کنترل بواسیر امری امکان‌پذیر و نزدیک است.