بواسیر داخلی تفاوت بزرگی با بواسیر خارجی دارد، در اوایل ابتلا، خونریزی دردناک نیست و خون آن رنگ خاصی دارد که به واسطه همین رنگ شناسایی میشود، بنابراین میتوان این مشکل را یک بیماری خاموش نامید. البته نگران نباشید، تا آخر مقاله، تمامی جزئیات علائم و روند درمان و انواع این بیماری را توضیح میدهیم.
به شما توصیه میکنیم، در صورتی که هرگونه درد و ناراحتی در ناحیه مقعد دارید، سریعاً به متخصص کولورکتال مراجعه کنید، زیرا بواسیر از سادهترین بیماریهای مقعد است و نوع داخلی آن، تبدیل به سرطان روده میشود. بنابراین جدی گرفتن ناراحتیهای خفیف، از دردسرهای بزرگتر جلوگیری میکند.
یکی از راههای درمان این عارضه جراحی است، اما این روزها مجبور به تحمل عوارض آن نیستید و برای درمانی بیدردسر میتوانید به مرکز لیزر بواسیر مراجعه کنید.
فهرست مطالب
بواسیر داخلی چه نشانههایی دارد؟
نوع داخلی بواسیر به چهار درجه مختلف تقسیم میشود، که هر کدام علائم متفاوتی دارند و همه آنها نیاز به اقدام پزشکی دارند زیرا این ناحیه به دلیل نشستن و فرایند دفع، اغلب اوقات تحت فشار است.
درجه اول
در این مرحله، بواسیر به طور کامل درون مقعد قرار دارد و فقط با علائمی مانند خونریزی در زمان دفع شناخته میشود. رنگ این خون قرمز روشن است. همچنین در این درجه، هیچ برآمدگی یا بیرونزدگی قابل مشاهدهای وجود ندارد.
درجه دوم
در درجه دوم، بواسیر به طور موقت از مقعد خارج میشود، اما خود به خود به داخل برمیگردد. علائم دیگر شامل خونریزی، خارش و احساس برآمدگی در ناحیه رکتوم است.
درجه سوم
اگر بیرون زدگی بواسیر با فشار دست به داخل برمیگردد، دچار درجه سوم این بیماری شدهاید. بدیهی است که این مسئله، با علائم درجات قبلی همراه هستند.
درجه چهارم
مرحله خطرناک و دردناک این بیماری زمانی است که بواسیر با فشار باز نمیگردد.این مرحله معمولاً با درد، التهاب و مشکلات جدیتر همراه است و نیاز به درمانهایی مانند جراحی دارد. اگر این درجه درمان نشود، در نهایت به سرطان روده ختم میشود.
برای جلوگیری از درد بیشتر و سرطان، باید به یک پزشک کولورکتال مراجعه کنید.
مهم است بدانید : بواسیر بدون خونریزی
روشهای پزشکی برای تشخیص بواسیر داخلی
تشخیص بیماریهای مقعد به ابزارهای مخصوص نیاز دارد. علاوه بر این مسئله، برای تعیین درمانی موثر، مهارت پزشک در تعیین روشهای تشخیص، بسیار حیاتی است. در ادامه، جزییات این راهکارها و ابزارها را میخوانید:
معاینۀ فیزیکی
در ابتدا، پزشک با بررسی ناحیۀ مقعد به دنبال علائم التهاب و برآمدگیها میگردد. این روش ساده و ضروری است تا اولین نشانهها تشخیص داده شوند.
معاینۀ فیزیکی رکتوم
یکی از روشهای متداول در تشخیص بواسیر، معاینۀ رکتوم است. در این روش، پزشک با وارد کردن انگشت خود به داخل مقعد، دیوارۀ رکتوم را از نظر وجود برآمدگی بررسی میکند.
آندوسکوپی
این روش با استفاده از وسیلهای به نام آنوسکوپ انجام میشود. پزشک بدین وسیله، داخل کانال مقعد را مشاهده میکند تا مشکل را تشخیص دهد.
سیگموئیدوسکوپی
برای بررسی دقیقتر ناحیۀ رکتوم و بخش پایینی روده بزرگ، از سیگموئیدوسکوپ استفاده میشود. این دستگاه باریک و انعطافپذیر است و به وسیله دوربین آن داخل روده را مشاهده میکنند.
کولونوسکوپی
در مواردی که نگرانیهای بیشتری وجود دارد یا نیاز به بررسی کلی روده باشد، کولونوسکوپی توصیه میشود. با این روش هرگونه بیماری یا مشکل دیگر در ناحیۀ روده بزرگ شناسایی میشود.
با این کارها، از برگشت هموروئید داخلی جلوگیری کنید!
سبزی و میوه مصرف کنید.
فیبر موجود در میوه، سبزیجات، و نان سبوسدار باعث تسهیل فرایند دفع میشود.
آب زیاد بنوشید.
نوشیدن آب منجر به نرم شدن مدفوع و جلوگیری از یبوست میشود. برای این مسئله، باید روزانه ۸ لیوان آب مصرف کنید.
ورزش کنید.
ورزش منظم مانند پیادهروی، دویدن، یا فعالیتهای روزمره مثل باغبانی به بهبود عملکرد رودهها و کاهش فشار در ناحیه مقعد کمک میکند.
نشستن طولانیمدت را کاهش دهید.
اگر برای مدتی طولانی مینشینید، هر 30 دقیقه یک بار بلند شوید و کمی حرکت کنید.
فرایند دفع را به آرامی انجام دهید.
هنگام تخلیه مدفوع، به مقعد فشار نیاورید و از توالتهایی با نشیمن راحتتر استفاده کنید تا فشار بر مقعد، کاهش یابد.
مصرف ملینهای طبیعی
اگر مدفوع شما سخت است، از ملینهای طبیعی مانند شیره خرما یا انجیر خشک استفاده کنید. در صورت نیاز به ملینهای دارویی، با پزشک مشورت کنید.
رعایت بهداشت مقعد
پس از استفاده از توالت، ناحیه مقعد را با دستمالهای نرم و غیرمعطر تمیز کنید و از آب ولرم برای شستشو بهره ببرید تا تحریک و خارش کاهش یابد.
درمانهای قطعی بواسیر داخلی
درمان این بیماری به شدت و شرایط آن بستگی دارد. روشهای درمان شامل تغییر سبک زندگی، داروهای موضعی، روشهای کمتهاجمی، و جراحی هستند، که جزییات آن را در ادامه میخوانید.
تغییر سبک زندگی
افزایش مصرف فیبر، نوشیدن آب، ورزش، و پرهیز از نشستن طولانیمدت از جمله راهکارهای ساده، اما موثر برای درمان بواسیر خفیف است.
داروهای موضعی
استفاده از کرمها و پمادهای ضدالتهاب، علائم بواسیر را کاهش میدهد، اما باعث رفع آن نمیشود. البته کم شدن درد و علائم، فرایند درمان را تسهیل میکند.
روشهای کمتهاجمی
برای موارد جدیتر، روشهایی مانند اسکلروتراپی و اینفرارد کوآگولاسیون به کار میرود که باعث کاهش جریان خون در بواسیر و رفع آن میشود.
جراحی
در موارد شدید، جراحیهایی همچون هموروئیدکتومی یا هموروئیدوپکسی را بهعنوان درمان نهایی در نظر میگیرند.
کلید درمان بواسیر، انتخاب صحیح پزشک و پیگیری دقیق توصیههای او است.
چرا به هموروئید داخلی مبتلا میشویم؟
بواسیر اغلب به دلیل فشار زیاد بر رگهای خونی ناحیۀ مقعد ایجاد میشود و عوامل مختلفی آن را تشدید میکند، از جمله:
یبوست و اسهال مداوم
فشار زیاد در هنگام دفع مدفوع یکی از عوامل اصلی ایجاد بواسیر است. دفع سخت و مکرر، به رگهای خونی فشار میآورد و بواسیر را ایجاد میکند.
نشستن طولانیمدت
نشستن طولانیمدت در توالت، فشار را بر رگهای خونی در ناحیۀ مقعد افزایش میدهد و منجر به ایجاد بواسیر میشود.
بارداری
در دوران بارداری، فشار اضافی بر رگهای ناحیۀ لگن باعث بروز این مشکل میشود.
افزایش سن
با بالا رفتن سن، بافتهای محکم رگ ضعیف میشود که تحمل آنها را در مقابل فشار کاهش میدهد.
چاقی و اضافهوزن
وزن زیاد باعث فشار بیشتر بر رگهای ناحیۀ مقعد میشود و ریسک ابتلا به بواسیر را زیاد میکند.
ورزشهای سنگین
ورزشهای شدید که فشار درونی بدن را بالا میبرند، باعث تشدید بواسیر میشوند.
رژیم غذایی کم فیبر
مصرف کم میوه و سبزیجات باعث یبوست و افزایش فشار دفع میشود.
بسیاری از بیماران میخواهند بدانند ایا بواسیر به خودی خود خوب میشود؟ مهم است درباره این پرسش متداول بیشتر بخوانید .
سوالات متداول
آیا بواسیر میتواند بهخودیخود بهبود یابد؟
در برخی موارد بواسیرهای خفیف با تغییر سبک زندگی و مراقبتهای خانگی مانند تغذیه مناسب و استفاده از حمام آب گرم بهبود مییابد. اما تمامی این موارد باید توسط پزشک تعیین شوند، چرا که هر فرد غیر متخصص، از مشخصات بواسیر خفیف اطلاعات درستی ندارد.
آیا رژیم غذایی میتواند در پیشگیری و درمان بواسیر موثر باشد؟
رژیم غذایی سرشار از فیبر و مصرف کافی آب نهتنها به درمان بواسیر کمک میکند، بلکه از بروز مجدد آن جلوگیری میکند.
چگونه میتوان از بروز مجدد بواسیر بعد از درمان جلوگیری کرد؟
با پیروی از یک رژیم غذایی مناسب، وزن کافی و فعالیت بدنی منظم میتوان از بروز یبوست جلوگیری کرد.
چه عوارضی براثر بواسیر اتفاق میافتد؟
اگر بواسیر درمان نشود،عوارضی مانند کمخونی به وجود میآید که ناشی از خونریزی مزمن است. این مسئله موجب تشکیل لخته خون (ترومبوز) و سکته قلبی میشود.
آیا بواسیر میتواند نشانهای از یک مشکل جدیتر باشد؟
بله، در صورت خونریزی مداوم یا تغییرات شدید در علائم، احتمال ابتلا به سرطان روده وجود دارد.
سخن پایانی
تفاوتی ندارد که به چه درجهای از بواسیر داخلی مبتلا شدهاید، در هرصورت باید به پزشک متخصص مراجعه کنید، زیرا این بیماری بسیار سریع پیشرفت میکند و همانطور که خواندید؛ یکی از نشانههای سرطان روده بزرگ هم است.
بواسیر (هموروئید) داخلی در مراحل اولیه، بدون جراحی درمان میشود. پزشک با تجویز مواردی مانند مصرف سبزیجات، آب کافی، پیاده روی و مصرف ملینهای طبیعی، این مشکل را به راحتی رفع میکند. درجاتی که بیان شدند قطعی نیستند و ممکن است مشکل بواسیر شما، علائم چند درجه را با هم داشته باشد. به همین دلیل؛ برای تشخیص دقیق عارضه، باید به پزشک کولورکتال (متخصص بیماریهای مقعد و روده بزرگ) مراجعه کنید.
ناراحتیهای مقعد، همیشه نشانه بواسیر نیستند، برای مثال؛ یکی از علائم بیماری شقاق، خونریزی هنگام دفع است. شقاق، ناشی از ترکخوردگی دیواره مقعد است و درمانی متفاوت با بواسیر دارد. بنابراین باید به متخصصی مراجعه کنید که در زمینه این بیماریها متخصص باشد.
کلینیک دکتر کولو، از حضور متخصصان کولورکتال بهره میبرد که تجربه و دانش بالایی در تشخیص و درمان مشکلات مقعدی دارند. علاوه بر این، با استفاده از تجهیزات به روز، به شناسایی و درمان مشکلات پرداخته میشود. شما میتوانید نوبت خود را از نوار پایین سایت دریافت کنید.